​Löytöjä radan varrelta

Kehärata purskauttaa matkustajat puolessa tunnissa lentokentältä Helsingin keskustaan, josta pääsee jatkamaan kätevin raideyhteyksin niin Espooseen kuin aina pohjoiseen Suomeen asti.

Rata on sydämen muotoinen, joten tuskin lienee sattumaa, että sitä liikennöidään kepeään vuorovaikutukseen kykenevillä FLIRT-junilla. Mutta mitä kiinnostavaa matkan varrelta oikein löytyy? Matkustimme lentokentälle ja takaisin kehärataa vastapäivään kiertäen, ja otimme selvää.

Helsinki – Pasila – Käpylä – Tikkurila – Lentoasema

Kun pääkaupunki houkutuksineen jää taakse, vuorossa on Pasila, jossa kaikki on vähän suurempaa. Sieltä löytyvät niin yleisötapahtumien ja kongressien Messukeskus kuin urheilutapahtumien ja suurkonserttien Hartwall Arenakin, molemmat Suomen suurimpia lajeissaan. Alueelle nousee lähivuosina myös huippunykyaikainen asuin- ja liikekiinteistöjen Pasilan Tripla, jossa kolmen korttelin alueelta tulee löytymään muun muassa 3 400 pyöräparkkipaikkaa ja noin 340 sähköauton latauspistettä.

Puutarhakaupunginosa Käpylä on erityisesti taiteilijoiden ja kulttuuriväen suosiossa. Urbaania kyläelämää tarjoavan kaupunginosan vakiokasvoina on nähty näyttelijöitä aina Ansa Ikosesta Heikki Kinnuseen ja kansainvälisesti arvostettuja muotoilijoita Kaj Franckista Tapio Wirkkalaan.

Juna surahtaa Oulunkylän ohi Pukinmäkeen. Alueen rauhallinen ilme saattaa pettää jos kirjallisuuteen on uskominen, sillä sinne sijoittuu Matti Yrjänä Joensuun dekkari Harjunpää ja heimolaiset. Rikostutkijana Helsingin poliisilaitoksella toiminut Matti Yrjänä Joensuu oli Suomen arvostetuimpia rikoskirjailijoita, ja hänen teoksiaan on käännetty noin 20 kielelle.

Malmin, Tapanilan ja Puistolan jälkeen päästään Tikkurilaan. Radan kupeessa odottaa tiedekeskus Heureka, jossa tieteeseen ja teknologiaan tutustutaan itse tehden ja kokeillen. Keskuksen vieressä kesäisin auki oleva Galilei-puisto on matematiikan, fysiikan ja musiikin ilmiöihin perustuva tieteellinen leikkipuisto. Heurekasta löytyy myös yksi Euroopan moderneimmista planetaarioista, vierailun arvoinen sekin.

Lyhyen bussimatkan päässä Tikkurilan asemalta löytyy myös pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko. 1400-luvun puolivälissä rakennettu harmaakivikirkko tuhoutui kiviosia lukuun ottamatta 1800-luvun lopulla, minkä jälkeen kirkko kunnostettiin uusgoottilaiseen tyyliin.

Hiekkaharjun ja Leinelän jälkeen ollaankin jo lentoasemalla. Helsinki-Vantaa on Euroopan ja Aasian välisen liikenteen vilkas solmukohta, jonka läpi kulkee vuosittain yli 18 miljoonaa vuodessa. Kentän palvelut ovat monipuoliset – sieltä löytyy jopa parturi, apteekki ja sauna. Kenttä on äänestetty useasti maailman parhaiden yöpymiskenttien joukkoon. Terminaalista 2 löytyy myös GLO Hotel Airport, jossa voi paitsi yöpyä, myös viipyä päiväsaikaan 4–8 tunnin ajan.

Lentoasema – Vantaankoski – Martinlaakso – Myyrmäki – Huopalahti – Helsinki

Takaisinpäin lähdetään Vantaan ja Helsingin länsilaitaa. Heti lentokentän jälkeen vastaan tulee Aviapolis, elämää sykkivä lentokenttäkaupunki ja pääkaupunkiseudun voimakkaimmin kasvava työpaikkakeskittymä.

Kivistön ja Vehkalan jälkeen päästään Vantaankoskelle, joka kantaa aluetta hallitsevan, kulttuurihistoriallisesti merkittävän kosken nimeä. Vantaanjoki, jonka varrella koski on, on yli sata kilometriä pitkä, ja siitä voi nauttia monipuolisesti niin kalastellen, retkeillen kuin vaikka meloenkin.

Seuraavaksi saavutaan piskuiseen mutta luonteikkaaseen Martinlaaksoon. Alueella on asunut kaksi tunnettua Formula 1 -kuljettajaa, Mika Häkkinen ja Mika Salo, joista Häkkiselle on jopa nimetty oma aukio. Myös suomalaisesta mytologiasta ammentava metalliyhtye Amorphis on kotoisin Martinlaaksosta.

Louhelan jälkeen tuleva Myyrmäki on tunnettu muun muassa katutaiteestaan. Varhaisimmat graffitit maalattiin alueen alikulkutunneleihin 1980-luvun lopulla. Nykyisin sieltä löytyy 14 alueen oppilaitosten opiskelijoiden maalaamaa tunnelia, minkä lisäksi Myyrmäen aseman sisä- ja ulkoseiniä peittävät valtavat muraalit. Myyrmäestä löytyy myös kaksi avointa graffitiseinää.

Malminkartano, Kannelmäki ja Pohjois-Haaga vilistävät ohi. Viipyilylle ei kuitenkaan tällä kertaa ole aikaa, sillä nyt on jo kiire Huopalahteen ja aseman vierestä löytyvään upeaan Alppiruusupuistoon. Alppiruusujen ja atsaleojen kukinta-aikaan puisto houkuttelee tuhansia vierailijoita. Alueella kulkee tunnelmallisia pitkospuita, ja kukintaa voi ihailla myös erityiseltä kukkien katselulavalta. Huopalahti on myös kätevä paikka vaihtaa lentokenttäjunasta Espoon suuntaan vieville raiteille.

Juna kaartaa Ilmalaan, Suomen TV- ja radiotoiminnan keskukseen, minkä jälkeen vuorossa ovat jälleen Pasila ja Helsinki. Kiitokset matkasta ja varokaa sulkeutuvia ovia!

FAKTA

Kaikki GLO-hotellit sijaitsevat kätevästi radan varrella: GLO Hotel Airport palvelee lentokentän läpi kulkevia matkustajia. Helsingin keskustan GLO Hotel Kluuvi ja GLO Hotel Art kutsuvat pääkaupungin sykkeeseen ja GLO Hotel Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa, Suomen toiseksi suurimman kauppakeskuksen vieressä.

Varaa huone

Erikoistarjoukset Varaa nyt