Tervetuloa Helsinkiin, Euroopan luontopääkaupunkiin! 

Missä muussa metropolissa luontoelämys odottaa kokijaansa enintään viidentoista minuutin matkan päässä, ja puolessa tunnissa matkaat jo erämaan rauhaan tai merelliseen saareen – julkisella liikenteellä?

Urban outdoors -elämäntapa on suomalaisille rakas. Kun luonto on lähellä, siitä nauttiminen onnistuu kätevästi arjen pyörteissäkin. Tiesitkö muuten, että Helsingin metropolialueella sijaitsee kaksi kansallispuistoa, ja 1,5 tunnin matkan säteellä Helsingistä kansallispuistoja on peräti seitsemän? Retkipaikka.fi -sivuston Antti Huttunen paljasti omat vehreät retkisuosikkinsa matkailijalle. Poimi vinkit talteen – luvassa on taattuja elämyksiä!

Pelottomia oravia, ulkoilmamuseo sekä ikimuistoiset juhannusjuhlat

Seurasaari on upea koko perheen ulkoilukohde Helsingin sydämessä. Saari on tunnettu erityisesti pelottomista oravistaan, minkä lisäksi siellä elää muun muassa sorsia, hanhia, kyhmyjoutsenia, kaniineja sekä kesäisin myös lampaita. Seurasaaren ulkomuseo esittelee 1600–1800-lukujen puurakennuksia eri puolilta Suomea. Vanhin niistä on Karunan vanha kirkko (1686), joka toimii yhä suosittuna vihkikirkkona. Saaresta löytyy myös kesäravintola sekä kaksi uimarantaa, joista toinen on nudistiranta. Juhannusaattona Seurasaaressa vietetään tunnelmallista keskikesän juhlaa, joka huipentuu juhannushäihin ja kokon sytyttämiseen.
Pakkaa mukaan: lapset ja eväät!

Helsingin vihreät keuhkot, aarnimetsää ja arboretum

Keskuspuisto on todellinen aarre kaupungin sydämessä. Koko kaupungin halkaiseva puistoalue mahdollistaa sen, että jos kulkija lähtee ydinkeskustasta Musiikkitalolta pohjoiseen, pääsee vihreitä alueita pitkin vaikka aina Lappiin saakka. Kantakaupungin päässä sijaitsevat puiston osat tarjoavat huikean polku- ja reittiverkoston kuntoilijoille – liikkuivat he sitten jalan, pyörällä, ratsain tai hiihtämällä. Keskuspuiston todelliset helmet, Haltialan aarnimetsä sekä Niskalan arboretum, löytyvät lentokentän läheltä alueen pohjoisosasta. On koko lailla uskomatonta, että kaupungin sykkeen keskeltä voi siirtyä silmänräpäyksessä kuin toiseen aikaan ja maailmaan – aarnimetsän rauhaan pitkospuineen, lehtoineen ja siirtolohkareineen. Niskalan arboretumin huikea puulajikokoelma kattaa yli 750 lajiketta eri puolilta maailmaa, ja Tunne puut -luontopolku tarjoaa kiinnostavaa puutietoutta niin lapsille kuin aikuisillekin.
Pakkaa mukaan: avoin mieli, hyvät jalkineet

Kaupungin parhaat auringonlaskut

Uutela on tuntematon alue monelle paljasjalkaiselle helsinkiläisellekin. Retki itäiseen Helsinkiin kuitenkin kannattaa: niemenkärjen kallioilta voi ihailla kaupungin parhaita auringonlaskuja, ja rantoja pitkin kulkevat polut poukamineen sopivat oivallisesti rauhalliseen retkeilyyn. Uutelasta löydät myös kaksi merkittyä luontopolkua, joiden yhteispituus on noin neljä kilometriä.
Pakkaa mukaan: turha stressi, piknikviltti

Erämaahan julkisilla

Nuuksion kansallispuistossa koet taatusti ikimuistoisia luontoelämyksiä. Jotain suomalaisesta luontosuhteesta kertonevat alueen liikenneyhteydetkin – missä muussa Euroopan metropolissa voit hurauttaa julkisilla erämaahan? Ainutlaatuinen alue järvineen, lampineen, lehtoineen, rotkoineen, soineen ja kallioineen tarjoaa retkeilijälle parastaan vuoden ympäri, ja tekemistä riittää: Nuuksiossa voi muun muassa patikoida, hiihtää, kalastaa, pyöräillä, ratsastaa, kiipeillä, marjastaa, sienestää, uida ja harrastaa geokätköilyä. Alueella voi myös yöpyä joko teltassa, laavuilla tai varaustuvissa.
Pakkaa mukaan: makkaraa tai tikkupullaa tulentekopaikalla paistettavaksi

Villiä saaristoluontoa ja saarihyppelyä

Helsingin ja Espoon edustan saaret tarjoavat elämyksiä jokaiseen makuun. Kattava yhteysalusverkosto takaa kätevän liikkumisen paikasta toiseen, ja monella reitillä voit siirtyä saaresta toiseen myös hop on – hop off -tyyliin. Aloittaa kannattaa ainakin näistä: Ainutlaatuinen merilinnoitus Suomenlinna on maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimmista matkakohteista. Saarella on monipuolinen kahvila- ja ravintolatarjonta, ja siellä järjestetään myös useita konsertteja ja kulttuuritapahtumia.  Vanha sotilassaari Vallisaari on upea retkikohde 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Alueen linnoitukset, rakennukset ja huikea lajirunsaus kertovat kiehtovaa tarinaa ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Ohjatuilla kierroksilla pääset tutustumaan myös yleisöltä kiellettyihin alueisiin. Piskuisesta ja sympaattisesta Lonnasta löydät muun muassa modernia saaristolaisruokaa tarjoavan ravintolan, katetulla terassilla varustetun vohvelibaarin sekä yleisen saunan. Elokuun alussa saarella järjestetään kolmipäiväinen Magnesia-festivaali, joka tarjoaa kävijöille muun muassa joogaa, meditaatiota, musiikkia ja hyvinvointiworkshopeja.

Pakkaa mukaan: aurinkovoidetta

Varaa huone

Erikoistarjoukset Varaa nyt