GLO Hotel Kluuvi
The TRAY Reseptiikka
Tästä löydät The TRAY -keittiössä inspiraationsa saaneet herkulliset reseptimme.
Kaiva keittiösi laatikoista keittiövälineet, avaa jääkaappisi (tai kipaise tarvittaessa lähikaupassasi hakemassa puuttuvat raaka-aineet) ja vapauta sisäinen kokkisi. Estraadi on sinun!
The TRAYn Baba ghanoush eli munakoisotahna
- 4 munakoisoa
- 3 rkl tahinia
- 0,5 dl sitruunamehua
- 2 tl sumakkia
- ripaus suolaa
- tarjoiluun oliiviöljyä
Grillaa tai paista munakoisoja kuumassa uunissa, kunnes niiden kuori hiiltyy. Poista mustunut kuori. Valuta munakoisot siivilässä, soseuta ne ja lisää sekaan tahini. Sekoita joukkoon sitruunamehua sekä mausteita makusi mukaan. Koristele sumakilla ja oliiviöljyllä.
The TRAYn tabbouleh-salaatti
- 2 rkl bulguria
- 6 tomaattia
- 2 isoa nippua persiljaa
- 3 oksaa tuoretta minttua
- iso punasipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- yhden sitruunan mehu
- 2 tl sumakkia
- 0,25 tl suolaa ja mustapippuria
Kuutioi tomaatit ja sekoita ne bulgurin joukkoon. Lisää hienonnettu persilja, minttu ja punasipuli. Lisää lopuksi öljy ja mausteet, ja sekoita hyvin. Anna vetäytyä noin 30 minuuttia tai kunnes bulgur on pehmennyt.
The TRAYn nyhtökaura libanonilaisittain
- 500 g nyhtökauraa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1,5 rkl seitsemän mausteen seosta (etnisistä kaupoista)
- 0,3 dl vettä
- 0,5 dl sitruunasoijaa
- 1,5 dl granaattiomenasiirappia
- 50 g pinjansiemeniä
The TRAYn maustevoi grillatulle maissille
- 500 g voita
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl suolaa
- ½ nippua ruohosipulia
The TRAYn kanelivanukas, Meghli
- 4,5 dl vettä
- 1,25 dl sokeria
- 0,5 dl riisijauhoa
- 1 rkl juustokuminaa
- 1 rkl kanelijauhetta
- 2 tl anisjauhetta
Koristeluun:
- 25 g kuorittuja manteleita
- 25 g suolattomia pistaasipähkinöitä
- 25 g pinjansiemeniä
- 1 rkl kookoshiutaleita
- 25 g rusinoita
Laita kaikki raaka-aineet kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen. Ole varovainen – seos palaa helposti pohjaan! Vanukas on valmista, kun seos on sakeutunut. Jaa se tarjoilukippoihin ja jäähdytä. Koristele ennen tarjoilua. Anisjauheen sijasta voit käyttää myös aniksensiemenistä valmistettua anisvettä. Lisää silloin 0,5 dl aniksensiemeniä noin 1,5 desiin vettä ja keitä viitisen minuuttia. Siivilöi.
The TRAYn marinadi kokonaiselle kanalle
- 40 g valkosipulia
- 50 g tuoretta tomaattia
- 0,25 dl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- 15 g timjamia oksineen
- 1 dl sitruunamehua
Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella. Marinoi kanaa seoksessa yön yli, ja valmista se haluamallasi tavalla.
The TRAYn maustesuola pihville
- 1 osa mustapippuria (kokonaisina)
- 4 osaa karkeaa merisuolaa
Paahda pippureita pannulla miedolla lämmöllä niin pitkään, että ne alkavat paukahdella. Varo kuitenkin, etteivät pippurit pala! Lisää suola ja kuumenna seosta hetki kosteuden haihduttamiseksi. Aja monitoimikoneella pulveriksi.
The TRAYn valkosipulikreemi
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 valkuaista
- 1,5 dl rypsiöljyä
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl juustokuminaa
- 1 oksa hakattua korianteria
Laita valkosipuli ja valkuaiset kulhoon. Lisää ensin ripaus suolaa ja sekoita sauvasekoittimella tai kutterilla vaahdoksi. Lisää öljy nauhana ja jatka vaahdottamista. Lisää loputkin mausteet ja anna seoksen jäähtyä. Tarjoile dippinä esimerkiksi grillatun kanan kanssa.
Pistaasikuorrutettu karitsan kare
- 1 karitsan kare
Marinadi:
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 timjaminoksaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- Ripaus mustapippuria
- Ripaus suolaa
- 2 rkl indonesialaista Ketjap Manis -soijakastiketta
Kuorrutus:
- 2 rkl dijonsinappia
- 1 rkl hakattua pistaasipähkinää
Aloita renssaamalla karitsankare: poista kalvot, mutta jätä rasvaa luiden päälle. Sekoita marinadin raaka-aineet ja hiero seos lihaan. Marinoi lihaa noin tunnin ajan. Grillaa kareita noin 5 minuuttia per puoli ja siirrä ne lautaselle peiton alle vetäytymään noin viideksi minuutiksi. Siivilöi sinappia lihan pintaan ja kuorruta pistaasipähkinällä.
Lohi libanonilaisittain a la The TRAY
- kilon painoinen ruodoton ja nahaton lohipala
- 1dl zaa’tar -mausteseosta
Suolavesi:
- 1 l vettä
- 1 dl suolaa
Sekoita suola veteen. Leikkaa lohi kahtia pituussunnassa ja liota paloja suolavedessä noin 30 min. Kuivaa pinta talouspaperilla. Sulje lohen reunat paistamalla sitä kuumalla ja kuivalla pannulla hetki jokaiselta sivulta. Paista vain muutama sekunti per puoli! Nosta lohipalat lautaselle ja mausta ne reilusti zaa’tar -mausteseoksella. Anna jäähtyä hetken, minkä jälkeen kääri lohipalat kelmuun ja pyörittele ne tangoiksi. Voit sulkea paketit teipillä tiiviiksi paketiksi. Anna lohen maustua jääkaapissa pari tuntia. Siirrä kala vielä pakkaseen vähäksi aikaa niin, että pinta kovettuu – se helpottaa leikkaamista.